Network News

X My Profile
View More Activity
E-mail Michael  |  On Facebook: Comic Riffs  |  On Twitter: Comic Riffs  |  RSS Feeds RSS Feed
Posted at 8:30 AM ET, 02/18/2009

Test Your Cartoon IQ: How Well Do You Know Your Characters?

By Michael Cavna

If there's anything more interesting than a cartoonist, it is -- all too often -- his or her cartoon creation. And that's why 'Riffs returns today with the sequel quiz:

Better Know a 'Toon: Get Up Close With the Characters .

Think you know your comics but good? Then give these questions a go (each "cartoon IQ" question is worth 20 points):

1. Beetle Bailey's sister is:
a.) Blondie ("Blondie")
b.) Honi (a time-traveling "Hagar the Horrible")
c.) Lois Flagston ("Hi and Lois")
d.) Private Blips ("Beetle Bailey")


2. In the very first "Peanuts" strip, the dialogue in the last panel is:
a.) "How I like good ol' Charlie Brown!"
b.) "How I hate him!"
c.) "Good grief! I have a deep desire to beat good ol' Charlie Brown about the head."
d.) "Charlie who?"


3. At the launch of the strip "Blondie," Dagwood's titular love interest was:
a.) A coquettish librarian.
b.) A prim Charleston dance instructor.
c.) A flapper.
d.) A flirty barmaid who could mix a mean Brandy Alexander.

4. Batman's dynamic sidekick was named for:
a.) Robin Hood
b.) The American red robin.
c.) Creator Bob Kane's son.
d.) A pet raccoon.


5. When "Calvin and Hobbes" debuted, Calvin lured Hobbes into his tiger trap using:
a.) Chocolate Frosted Sugar Bombs.
b.) A tuna fish sandwich.
c.) A tin of cat food.
d.) Adventure comics.


6. In "The Far Side," a python once swallowed:
a.) The diapered star of "Marvin."
b.) Ziggy.
c.) Jeffy from "Family Circus."
d.) Garfield.

7. In which one of these strips does no discernible aging occur:
a.) "Gasoline Alley"
b.) "Baby Blues"
c.) "Calvin and Hobbes"
d.) "For Better or for Worse"

8. In "Judge Parker," the real name of recently deceased exotic dancer Dixie Julep is:
a.) Patty Doffer
b.) Patty Patterson
c.) Kathy Patterson
d.) Dixie Alexander

9. In Rube Goldberg's cartoons, the name of his invention-minded character is:
a.) Professor Cheese Beezlebub Tuckus
b.) Professor Lucifer Gorgonzola Butts
c.) Professor Lucifer Limburger Heinie
d.) He has no name whatsoever.

10. What is commonly credited as being the first American comic strip:
a.) "Hogan's Alley/The Yellow Kid"
b.) "The Little Bears"
c.) "Little Nemo in Slumberland"
d.) "Krazy Kat"


The answers are below. If you scored 160 or above, then "congrats" -- you're the Stephen Hawking of the comic strips. (And no matter your cartoon-IQ: Feel free to post your scores in Comments.)


ANSWERS:
1. C; 2. B; 3. C; 4. A; 5. B;
6. D; 7. C; 8. C; 9. B; 10. A.

By Michael Cavna  | February 18, 2009; 8:30 AM ET
Categories:  The Morning Line  
Save & Share:  Send E-mail   Facebook   Twitter   Digg   Yahoo Buzz   Del.icio.us   StumbleUpon   Technorati   Google Buzz   Previous: Rate Yourself: How Well Do You Know Your Cartoons?
Next: Talking "Black Panther: The Sex Change"

Comments

120

Posted by: staxowax | February 18, 2009 8:51 AM | Report abuse

140 - this was much easier than the previous one.

Posted by: Mrhode | February 18, 2009 9:13 AM | Report abuse

I got 160, but I missed one I was sure about and got two that I wasn't sure about. The only reason I got the Judge Parker one was because of all the strips I've seen here on Riffs. Oh, you Dixie lovers.

I did really poorly on yesterday's quiz, but I did get 5 right.

Posted by: elyrest | February 18, 2009 11:35 AM | Report abuse

Only one wrong! Woo hoo!

Posted by: rhompson | February 18, 2009 1:23 PM | Report abuse

140. It's probably a sad thing that I had really wanted to do better.

Posted by: ScienceTim | February 19, 2009 7:57 AM | Report abuse

160 I even know Blondie's maiden name -- Boopadoop!

Posted by: chicagogirl | February 19, 2009 9:57 AM | Report abuse

The comments to this entry are closed.

 
 
RSS Feed
Subscribe to The Post

© 2011 The Washington Post Company